26 juni 2021 
6 min. leestijd

6 vegan BBQ recepten om iedereen mee te verrassen

BBQ staat voor de meeste mensen gelijk aan bergen vlees grillen op een berg steenkolen. Een beetje saai en inspiratieloos als je het mij vraagt   Er wordt vaak gedacht dat je als vegan niets meer kunt eten tijdens de BBQ en dat je die beter kunt skippen, maar het tegendeel is waar. Er zijn juist zó veel lekkere plantaardige opties voor op de BBQ.

Vegan opties van de BBQ

Je kunt er uiteraard voor kiezen om verschillende soorten groenten te grillen, maar tegenwoordig zijn er ook ontzettend veel vleesvervangers die je heel goed op de barbecue kunt gooien. Misschien ben je bang dat het bereiden van een vegan optie voor op de gril veel tijd kost, maar dat hoeft echt niet zo te zijn. Geen reden meer dus om het niet gewoon te proberen.

6x vegan recepten voor jouw volgende BBQ feestje

Met onderstaande recepten maak jij jouw gezelschap stiekem een beetje jaloers. Deze smaakvolle, originele, lekkere en variërende plantaardige gerechten zijn echt genieten. Lees snel verder hoe jij iedereen kunt verrassen bij jouw volgende BBQ deze zomer!

1. Tempeh saté

Saté has never been better. Marineer een blok tempeh, rijg het aan een spies en grillen maar. Deze simpele en lekkere vegan sáte combineert natuurlijk heerlijk met een homemade vegan satésaus

Bereidingswijze van deze vegan saté

Leg de satéprikkers minimaal 10 min in koud water - dit voorkomt verbranden. Snijd ondertussen een plak tempeh in blokjes en laat minstens 30 minuten goed marineren. Rijg de blokjes tempeh vervolgens aan een stokje en voeg eventueel ook wat stukken paprika en ui toe. Vervolgens rooster je de tempeh saté ongeveer 2-3 min per kant op de BBQ.

Lekkere en simpele marinade

Doe 3 el sojasaus, 3 el ketjap manis, 1 tl gember, 1 geperste knoflookteen, 0,5-1 el sambal en 2 el water in een schaal. Roer goed door. Voeg hieraan de tempehblokjes toe. Schep goed om zodat alle tempeh bedekt is. Laat dan minimaal 30 minuten marineren - het liefst een nachtje. 

BBQ recept vegan tempeh sate 

 

2. Portobelloburger

De eerste keer dat ik een portobello als burger at was ik vooral heel benieuwd. Ik kon me er gewoonweg niets bij voorstellen. En o boy, wat is dat lekker!!! Genieten. 

Zo maak je deze vegan portobelloburger

Breek de steeltjes van de portobello's. Leg ze op de BBQ en grill aan beide kanten zo'n 5-8 min. Vul de portobello halverwege met geraspte of griekse vegan kaas van Violife. Halveer dan ook de broodjes en leg die de laatste 2 min ook even op de BBQ. Enne.. beleggen maar! Zo'n sappige burger heb je nog nooit gegeten  

Beleg jouw plantaardige burger hier mee

Het is superlekker om de burger te beleggen met gegrilde groenten zoals courgetteplakjes, tomaten en rode ui. Breng daarnaast ook goed op smaak met peper en zout!

Enne... vergeet de saus niet. Deze burger combineert heerlijk met vegan mayo (mayolijn) en curry. Jammie!

BBQ recept vegan Portobelloburger

3. Bloemkoolsteaks

Bloemkool kun je op zóveel verschillende manieren bereiden. Ik ben er echt gek op. Je kunt van bloemkool heerlijke wings maken (ja écht), je kunt het roosteren in de oven met kerrie of in dit geval dus bloemkoolsteaks maken en die grillen op de BBQ. 

Bereidingswijze bloemkool voor op de BBQ

Snijd de bloemkool doormidden en snijd deze helften vervolgens in 2 dikke plakken. Smeer in met olijfolie en de kruiden die jij lekker vindt. Leg de bloemkoolsteaks vervolgens 10-12 minuutjes op de BBQ met gesloten deksel. Haal de deksel er na 12 minuten af en gril de steaks dan nog zo'n 4 minuutjes per kant zonder deksel. Voilá! 

BBQ recept vegan bloemkool steak

4. Tofu kebabs

Laat een blok tofu uitlekken en snijd in blokjes van ongeveer 1,5 bij 2 cm. Marineer de tofu minimaal 30 minuten in 0,5 cup teriyakisaus. Snijd ondertussen ui, paprika en ananas in blokjes. Rijg de tofu vervolgens samen met de groenten aan een spies. Leg de vegan kebabs op de BBQ en gril aan beide kanten tot ze gaar zijn! 

Extra tips voor het maken van de tofu spiezen

  • Geen idee hoe je tofu het best kunt (voor)bereiden? Eerder schreef ik er deze blog over!
  • Bestrijk de tofu kebabs met wat extra teriyakisaus als je ze op de gril ligt. Keer je 'm om? Doe dit dan nogmaals.
  • Varieer eens met de marinade en groenten. 

BBQ recept vegan Tofu kebabs

5. Maiskolven 

Wie houdt er nou niet van: een lekkere, sappige en smaakvolle maiskolf van de BBQ. Je kunt deze groente op verschillende manieren bereiden. Hieronder vind je 2 bereidingswijzen. Ik ben benieuwd welke manier jouw voorkeur heeft!

Maiskolf direct van de gril

Snijd het kontje van je kolf af en verwijder de bladeren en draden. Kook de maiskolven 10-15 minuten in ruim water. Steek daarna een prikker in de onderkant om draaien makkelijker te maken. Rooster de maiskolven vervolgens in ongeveer 10 minuten rondom gaar op de BBQ. Smeer de kolf in met wat vegan boter en strooi er wat grof zout overheen. Jammiedebammie!

Bereid de maiskolven ook eens in aluminiumfolie

Als de maiskolven gekookt zijn, pak je ze in in aluminiumfolie. Leg hierop plakjes vegan boter en bestrooi met grof zeezout. Vouw de pakketjes dicht en leg (indirect) op de BBQ. Let op dat de pakketjes goed dicht zitten, omdat er anders boter gaat lekken. Stoom ongeveer 20 minuutjes en blijf de pakketjes ondertussen goed draaien.

BBQ recept vegan Maiskolven

6. Gegrilde krieltjes

Ben je het stokbrood als grootste koolhydratenbron tijdens jouw BBQ even zat en ben je toe aan wat afwisseling? Probeer dan eens deze spiesen met gegrilde krieltjes. 

Zo bereid je krieltjes op de BBQ

Was en kook de krieltjes (met schil) even kort voor, zo'n 5 minuten. Ze moeten niet té zacht worden, anders breken ze als je ze aan de spies rijgt. Marineer ze na het koken in olijfolie met grof zeezout, peper, knoflook en rozemarijn. Rijg ze vervolgens aan een spies en ze zijn ready to grill! 

Extra tips voor de lekkerste aardappeltjes

  • Kies krieltjes die ongeveer even groot zijn, zodat ze gelijkmatig garen.
  • Houd je niet in bij het kruiden van de aardappels. Dankzij het zout worden de krieltjes nóg lekkerder!
  • Gril ze niet op te hoog vuur. Hoe langer je ze kunt grillen, hoe zachter en smaakvoller.
  • Maakt vet je niet uit? Eet ze dan lekker met zelfgemaakte kruidenboter.

BBQ recept vegan gegrilde krieltjes

Over de schrijver
Ik ben een enthousiaste wannabe-wereldverbeteraar met een flinke dosis passie voor duurzaamheid & gezond leven in de breedste zin van het woord. Mijn leus: Be that wild sunflower - want er staan al genoeg van die saaie rozen in dat veld.
Reactie plaatsen
arrow_drop_up arrow_drop_down