30 augustus 2021 
3 min. leestijd

Bloemkool quinoa salade: vegan, eiwitrijk en supergezond!

Een salade met bloemkool? Jazeker. Deze salade is niet alleen heel gezond maar ook nog eens vegan en eiwitrijk. De geroosterde bloemkool geeft de salade precies de bite die het nodig heeft en het sausje van sriracha zorgt voor net dat beetje extra pit. 

Bloemkool als hoofdrolspeler

Wist jij al dat bloemkool supergezond is? Het zit vol met vitaminen en een deel daarvan kun je alleen terugvinden in bloemkool. Alleen al om die reden is het aan te raden deze groente af en toe te eten. Daarnaast is uit verschillende onderzoeken gebleken dat groenten uit de kruisbloemfamilie de gezondste groente zijn. Dit komt omdat kruisbloemige groenten het beste bescherming lijken te bieden tegen kanker. Je raadt het al, bloemkool valt hier onder! Nog een reden dus om het vaker te eten.

Geen idee wat je met bloemkool kunt maken? Juist bloemkool is zo'n groentesoort die je (bijna) overal in kunt verwerken dankzij zijn neutrale smaak. Heb je bijvoorbeeld al eens cauliflower wings geprobeerd? Of bloemkoolrijst? 

Probeer in ieder geval dit recept, i know you will love it!

bloemkool quinoa salade, vegan en eiwitrijk

Ingrediënten voor de vegan dressing

  • 2 tl sriracha
  • 1 el tahin (ik gebruik Souq)
  • sap van een halve limoen
  • 1/4 tl gemberpoeder
  • 1/2 tl knoflookpoeder
  • 1/4 tl paprikapoeder
  • 1 tl maple siroop (optioneel)
  • 2 el water (of meer als de saus te dik is)
  • zout naar smaak

Meng alle ingrediënten door elkaar tot er een gladde saus ontstaat.

Ingrediënten salade voor 1 persoon

  • 100 gram bloemkool
  • 100 gram spinazie
  • 100 gram quinoa (bereid)
  • 75 gram edamame boontjes
  • 1 of 2 bosuitjes
  • 10 ml olijfolie (2 tl)
  • 1/2 tl knoflookpoeder
  • zout en peper naar smaak

bloemkool quinoa salade, vegan en eiwitrijk

Recept bloemkool quinoa salade

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Sijd de bloemkool ondertussen in roosjes, besprenkel met de olijfolie en kruid met de knoflookpoeder en wat zout. Rooster de bloemkool in de oven voor ongeveer 20 minuten.
  2. Ondertussen kook je de quinoa volgens de instructies op de verpakking. Tip: voeg een half bouillonblokje toe voor extra smaak!
  3. Snijd de bosuitjes in ringen en scheur de spinazie in kleinere stukken.
  4. Als de bloemkool en quinoa klaar zijn kun je je bord op gaan maken.
  5. Doe de spinazie op je bord, schep hierover de quinoa en verdeel de bloemkool. Top af met de edamame boontjes, bosuitjes en tenslotte de heerlijke pittige saus.

Tip: Deze salade is heerlijk met wat falafel.

Macro's (zonder falafel)

Calorieën: 456 | Koolhydraten: 29 gram | Eiwitten: 22 gram | Vetten: 25 gram


Over de schrijver
Ik ben een enthousiaste wannabe-wereldverbeteraar met een flinke dosis passie voor duurzaamheid & gezond leven in de breedste zin van het woord. Mijn leus: Be that wild sunflower - want er staan al genoeg van die saaie rozen in dat veld.
Reactie plaatsen
arrow_drop_up arrow_drop_down