02 april 2021 
2 min. leestijd

Vegan kwarktaart, een heerlijk en plantaardig alternatief

Voor ik aan mijn plantaardige avontuur begon, at ik elke dag kwark. En niet alleen dat, ik hield ook van kwarktaarten. Enorm. En omdat ik nu natuurlijk geen melkproducten meer eet moest ik wel op zoek gaan naar een alternatief. Zo kan ik toch voorzien in mijn kwarktaartbehoefte. Op jacht naar een recept voor een vegan kwarktaart dus, boy o boy. Ik heb wat geprobeerd en ik denk dat ik nu een fijn recept gemaakt heb.

Deze lactosevrije, plantaardige versie van een kwarktaart is heerlijk en eigenlijk niet te onderscheiden van een ‘echte’ kwarktaart. In plaats van kwark doe je er nu een plantaardige variant in zoals alpro go on of de nieuwe griekse yoghurt van Oatly. Ik zou zeggen, probeer het eens en laat me vooral weten wat je er van vindt!

Ingrediënten bodem springvorm 22-24 cm

  • Een pak haverkoekjes of andere vegan koekjes
  • 200 gram havermout
  • 8 eetlepels kokosolie vloeibaar gemaakt (niet te zuinig)
  • Voeg evt extra havermout toe als substantie te nat is

Ingrediënten vegan kwarktaart

  • 800 gr plantaardige kwark (alpro go on of de nieuwe griekse yoghurt van Oatly)
  • 20-25 gram agar agar met 25 eetlepels water (ong 10 lepels per 8 gram)
  • Zoetstof naar smaak (ik gebruikte vanille en aardbeien squeezer van Personal Protein)
  • 300 gram aardbeien of ander rood fruit

Recept voor de plantaardige kwarktaart

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Smelt de kokosolie in een schaaltje in de magnetron of in een pannetje. Doe de koekjes en de havermout ondertussen in een keukenmachine en maal tot het verkruimeld is.
  3. Voeg de gesmolten olie toe en roer dit goed door. Is de substantie te nat? Voeg dan nog wat havermout toe. Te droog? Voeg dan wat extra olie toe.
  4. Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier. Verdeel het mengsel vervolgens over de bodem en zet deze daarna 10 minuutjes in de oven. Als de tijd voorbij is haal je de bodem uit de oven en laat je die afkoelen. De oven kan uit.
  5. Doe de agar agar samen met het water in een pannetje en zet op het vuur. Breng langzaam aan de kook en blijf goed doorroeren. Laat ongeveer 3 minuten koken tot de substantie dik begint te worden (een soort gel). Laat de agar agar vervolgens een beetje afkoelen.
  6. Doe de ‘vegan kwark’ samen met de zoetstof en aardbeien in een blender en mix goed door. Voeg de agar agar toe en maak er een glad geheel van.
  7. Voeg de kwarkmix toe aan de springvorm en zet de taart minimaal 3 uur in de koelkast.

Als de taart klaar is kun je deze eventueel garneren met wat kokosrasp, aardbeien of zelfgemaakte frambozenjam!

Tadaaa, je vegan kwarktaart is ready to eat, jammiedebammie!!

Over de schrijver
Ik ben een enthousiaste wannabe-wereldverbeteraar met een flinke dosis passie voor duurzaamheid, avontuur & gezond leven in de breedste zin van het woord.
Reactie plaatsen