29 juni 2021 
2 min. leestijd

Wat eet een veganist nou eigenlijk allemaal niet?

Veganistisch eten kan voor sommigen heel extreem klinken. Dit is eigenlijk heel begrijpelijk aangezien de meesten van ons opgroeien met de leus dat melk goed is voor elk en dat vlees onderdeel is van het AVG-tje (Aardappel Vlees Groenten). Stiekem heel vreemd als je er zo over nadenkt. Ik kan wel hele pagina's volschrijven over hoe bijzonder het eigenlijk is dat wij als mens melkproducten zijn gaan consumeren (en vooral zijn blijven consumeren) of waarom je als veganist prima zonder dat V-tje van het AVG-tje kunt, maar dat is voor een andere keer. Nu eerst de hamvraag....

Wat eet een veganist nou eigenlijk niet?

Iemand die het besluit maakt plantaardig te gaan eten kiest ervoor alle dierlijke producten te laten staan. Dierlijke producten zijn alle voedingsmiddelen die afkomstig zijn ván, maar ook gemaakt zijn door, met én van dieren. Klinkt ingewikkeld zo hè? Hieronder even een flinke lijst met producten die niet binnen een plantaardig dieet passen.

1. Voedingsmiddelen van dierlijke afkomst

  • Vlees
  • Gevogelte
  • Vis en zeedieren
  • Eieren
  • Zuivel (dus ook geen kaas)
  • Bijenproducten (zoals honing)

2. Ingrediënten die van dieren afkomstig zijn

  • Gelatine
  • Vislijm
  • Natuurlijke smaakstoffen (zoals een smaakstof die ze winnen uit de geurklieren van de anus van een bever - are you fucking kidding me?)
  • Omega 3 vetzuren 
  • Bepaalde E-nummers (o.a. E120, E322, E422, E471, E542, E631, E901 en E904)
  • Cochenille of karmijn
  • Vitamine D3
  • Zuivelproducten (zoals WHEY eiwitpoeder!)
  • Schellak

3. Voeding die af en toe ook dierlijke producten bevat

  • Sommige broodproducten
  • Bier & wijn
  • Medicatie of supplementen waar dierlijke producten in verwerkt zijn
  • Caesar-saladedressing
  • Geraffineerde suiker (soms wordt er koolstof gebruikt, gemaakt van koeienbotten..)
  • Geroosterde pinda's (hier wordt wel eens gelatine voor gebruikt...)
  • Pesto - want er zit meestal kaas in
  • Snoep (gelatine - again, karmijn of schellak)
  • Diepvries eten (soms bevat het eieren)
  • Frietjes worden soms in dierlijk vet gebakken
  • Olijventapenade (soms bevat het ansjovis)
  • Pasta of noodles bevatten vaak ei, vooral de verse variant
  • Chocola, bevat ook bij de pure variant vaak nog melkvet of melkpoeder (helaas!)
  • Sommige verse groenten worden dus voorzien van een glanzend laagje, gemaakt van schellak.

Wat kun je dan allemaal wél eten als veganist?

Alle andere dingen! Het klinkt nu misschien alsof er niets meer overblijft, maar je zult verrast zijn door de mogelijkheden die een plantaardig dieet met zich meebrengt. Van sommige dingen zal het je misschien verbazen dat het veganistisch is en van andere helemaal niet. Ik ben benieuwd, zitten er producten tussen waarvan jij niet wist dat ze niet vegan zijn?

Heb je geen idee wat je nu nog kunt eten? 

Download dan direct mijn gratis e-book met vegan dagmenu's. Hierin vind je 9 recepten om eens uit te proberen. Laat je me weten wat je er van vond?


Over de schrijver
Ik ben een enthousiaste wannabe-wereldverbeteraar met een flinke dosis passie voor duurzaamheid & gezond leven in de breedste zin van het woord. Mijn leus: Be that wild sunflower - want er staan al genoeg van die saaie rozen in dat veld.
Reactie plaatsen
arrow_drop_up arrow_drop_down